24χρονη Ελληνίδα που παρότι είναι παραπληγική, κάνει σκι, kitesurf και καταδύσεις
Η Γεωργία Κάλτση είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα πριν από 3 χρόνια. Αποτέλεσμα του τροχαίου αυτού ήταν - μεταξύ των άλλων- να υποστεί παραπληγία στα κάτω άκρα της και πλέον οι κινήσεις της να γίνονται με τη βοήθεια αμαξιδίου. Ωστόσο δεν το έβαλε κάτω. Σήμερα κάνει σκι, kitesurf και καταδύσεις και όχι μόνο, παρά την σχετική αναπηρία της. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την ιστορία της που αποτελεί παράδειγμα για όλους μας...
Το τροχαίο που άλλαξε τα δεδομένα στη ζωής της
Πριν από 3 χρόνια λοιπόν η Γεωργία ενεπλάκη μαζί με 3 φίλους της σε ένα τροχαίο ατύχημα στο οδό Κηφισίας. Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο στο όποιο επέβαιναν οι νεαροί, «καρφώθηκε» μέσα σε τράπεζα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Αποτέλεσμα του τροχαίου ήταν να σκοτωθεί ο οδηγός του Ι.Χ και να τραυματιστούν σοβαρά οι υπόλοιποι συνεπιβάτες του οχήματος, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Γεωργία.
Η Γεωργία ήταν η μόνη που είχε τις αισθήσεις της, αμέσως μετά το τροχαίο... Ωστόσο δεν μπορούσε να βοηθήσει κανέναν από τους φίλους της, καθώς ήδη είχε υποστεί κινητική βλάβη στα κάτω άκρα της.
Το αμάξι σε λίγα δευτερόλεπτα τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα να υποστεί και εγκαύματα στο σώμα της, τόσο η Γεωργία όσο και οι υπόλοιποι φίλοι της. Τελικά κατάφερε να σωθεί, καθώς πρόλαβαν και την απεγκλώβισαν εγκαίρως οι άνθρωποι που ήταν κοντά στο συμβάν.
Η Γεωργία στο νοσοκομείο και στο κέντρο αποκατάστασης
Για 4 μήνες ήταν στο νοσοκομείο, ενώ για άλλους 2 μήνες ήταν σε κέντρο αποκατάστασης για φυσικοθεραπείες. Τον πρώτο μήνα στο νοσοκομείο ήταν σε καταστολή και μόλις ξύπνησε, έμαθε ότι ο ένας φίλος της είχε σκοτωθεί, ενώ οι άλλες δυο φίλες της είχαν τραυματιστεί σοβαρά.
Φυσικά δεν άργησε να καταλάβει το πόσο σοβαρή ζημιά είχε υποστεί και η ίδια. Ότι δεν μπορούσε να κουνήσει τα κάτω άκρα της. Παρ' όλα αυτά είχε στο πλευρό της τους αγαπημένους της ανθρώπους. Τόσο τους φίλους της όσο και την οικογένειά της.
Η ζωής της μετά το εξιτήριο
Για τη ζωή της μετά το εξιτήριο προς το κέντρο αποκατάστασης, η Γεωργία δήλωσε: «Μόλις βγήκα, η προσαρμογή μου στη νέα κατάσταση ήταν δύσκολη. Ωστόσο έβαλα ένα στόχο. Να γίνω ξανά αυτόνομη και ανεξάρτητη. Και το κατάφερα αυτό μετά από 3μήνες.»
Η γνωριμία της με τον Μάκη Καλαρά
Σημαδιακή για τη ζωή της ήταν η γνωριμία της με τον Μάκη Καλαρά. Ο Μάκης είναι:
- Παραολυμπιονίκης
- Ασχολείται εθελοντικά με την εκπαίδευση ανθρώπων που είναι σε αναπηρικά αμαξίδια.
- Διοργανώνει εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά ταξίδια για ΑμεΑ.
Η Γεωργία, με τη προτροπή του Μάκη, δοκίμασε να βάλει στη ζωή της καινούρια αθλήματα. Συγκεκριμένα δοκίμασε:
- Συμμετοχή σε μαραθώνιους
- Κανό
- Κολύμπι
- Kitesurf
- Wakeboard
- Καταδύσεις
- Ποδηλασία
- Μπάσκετ
- Ξιφασκία
Για τα αθλήματα που κάνει, η ίδια έχει δηλώσει: «Έχω δοκιμάσει πολλά πράγματα, στα οποία δεν είχα φανταστεί ότι μπορεί να αντεπεξέλθει ένας άνθρωπος με αμαξίδιο.»
Επίσης μαζί με το Μάκη έκαναν και κάνουν ομιλίες σε:
- Σχολεία
- Εταιρίες
- Γυμναστήρια κ.α
προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για την:
- έννοια της αναπηρίας
- το τρόπο κίνησης των αναπήρων
- πως μπορείς να προφυλαχθείς ως ΑμεΑ.
Μαθήματα ζωής από τη Γεωργία
Η Γεωργία, όπως αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας της, αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Είναι μια γυναίκα που δεν τα παράτησε μετά το σοβαρό τροχαίο που της συνέβη. Αντίθετα, ζει την κάθε μέρα της όσο καλύτερα μπορεί.
Ας δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες δηλώσεις της:
«Έχω ως μότο στη ζωή μου το: "βλέπε λύσεις και όχι προβλήματα". Ο μόνος σύμμαχός μας είναι ο ίδιος ο εαυτός μας.»
«Σίγουρα βγαίνοντας από μία τόσο μεγάλη περιπέτεια, ένας άνθρωπος έχει κρατήσει και καλά και άσχημα συναισθήματα. Καλώς ή κακώς οι αναμνήσεις μένουν πάντα στο παρελθόν. Βγαίνοντας από κάτι τέτοιο βλέπεις διαφορετικά τη βαρύτητα του να ζεις, γιατί καταλαβαίνεις πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.
Εκτιμάς τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας. Μετά από κάτι τέτοιο δεν βρίσκεις εύκολα κάτι για να σε επηρεάσει αρνητικά, γιατί από ένα σημείο και μετά αξιολογείς διαφορετικά πολλές καταστάσεις. Όπως λέει ένα ρητό, "ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι, μέχρι που το να είσαι δυνατός είναι η μόνη σου επιλογή".
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και δραστηριότητες για ανθρώπους με αναπηρίες που μπορούν να λάβουν μέρος, να ασχοληθούν επαγγελματικά και να διασκεδάσουν, υπό μία προϋπόθεση: να έχουν μεγάλη υπομονή και επιμονή.»