Αντώνης Τσαπατάκης: O Παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης ΑμεΑ που παραδίδει μαθήματα ζωής!
Ο Αντώνης Τσαπατάκης είναι ένας άνθρωπος με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, αστείρευτο πείσμα, αλλά και πολύ ταλέντο. Παρότι είχε ένα ατύχημα με την μηχανή του στην ηλικία των 18 ετών, το όποιο τον οδήγησε στο να μην μπορεί να περπατήσει και να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, εκείνος αποφάσισε να διεκδικήσει τα όνειρά του.
Σήμερα είναι διακεκριμένος πρωταθλητής ΑμεΑ στην κολύμβηση και μετρά 23 χρυσά μετάλλια στην κατοχή του...
Για να μάθουμε όμως περισσότερα για την ζωή του. Για το πως έγινε το ατύχημά του, πως το διαχειρίστηκε, καθώς και τι μαθήματα ζωής έχει να μας δώσει...
Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την κολύμβηση
Ο Αντώνης γεννήθηκε το 1988 στα Χανιά.
Η ενασχόλησή του με το κολύμπι ξεκίνησε μόλις στην ηλικία των 5 ετών. Στα 12 του όμως, το άφησε για να ασχοληθεί με την υδατοσφαίριση, δηλαδή το πόλο.
Στο άθλημα αυτό ήταν εξαιρετικός και το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό σε επαγγελματικό επίπεδο...
Η εισαγωγή του στην σχολή Αστυφυλακών
Παράλληλα το 2005 εισήχθη στην σχολή δοκίμων Αστυφυλάκων στο Ρέθυμνο, κάτι που το είχε και όνειρο από μικρός. Βρισκόταν στο πρώτο έτος της φοίτησής του όταν συνέβη κάτι που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα στην ζωή του. Είχε ατύχημα με την μηχανή του μόλις σε ηλικία 18 ετών.
Πως συνέβη το ατύχημα
Ο ίδιος περιέγραψε ως εξής το ατύχημα που είχε: «Ένα πρωί πηγαίνοντας βόλτα με την μηχανή μου, ενώ βρισκόμουν στο δρόμο που διασχίζει το κολυμβητήριο Χανίων, ένα δρόμο που τον περνούσα από πέντε χρονών, ανέπτυξα σαν επιπόλαιος νέος μεγάλη ταχύτητα, έχασα τον έλεγχο και προσέκρουσα στο πεζοδρόμιο με την πλάτη. Το αποτέλεσμα ήταν να συνέλθω μετά από ημέρες και να ακούσω τον γιατρό να μου λέει κυνικά ότι θα μείνω ανάπηρος».
Πόσο γρήγορα κατάφερες να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα;
Μετά από ένα τέτοιο σκηνικό, θα περίμενε κανείς ότι θα τον έπαιρνε από κάτω τον Αντώνη. Όμως εκείνος ήταν και είναι από άλλη... πάστα...
«Από την πρώτη ημέρα αποφάσισα να «ξανασταθώ» στα πόδια μου. Μου πήρε 10μήνες σχεδόν προκειμένου να είμαι ανεξάρτητος. Να ζω χωρίς τη βοήθεια κανενός», δήλωσε.
Τι δηλώνει για την ζωή του μετά το ατύχημα
«Ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Εγώ έκανα ένα λάθος, να τρέξω παραπάνω από όσο έπρεπε με τη μηχανή μου και το πληρώνω. Όμως θα έλεγα ότι η ζωή μου έχει γίνει καλύτερη(!) από ό, τι ήταν πριν. Πλέον χαίρομαι που κάνω όνειρα το βράδυ και την επόμενη ημέρα τα ζω. Είμαι ευγνώμων για όσα έχω στην ζωή μου. Εκείνη η μέρα μου άνοιξε τα ματιά για να δω τη ζωή. Να δω τι έχει αξία για μένα στην ζωή και να δω που ήθελα να πάω...»
Οι πρώτοι μήνες μετά το ατύχημα
«Τον πρώτο καιρό μετά το ατύχημα, αναγκαστικά καθόμουν μέσα στο σπίτι, όμως δεν μου άρεσε αυτή η ζωή. Ήθελα να ανεξαρτητοποιηθώ, να γίνω ξανά δραστήριος. Είπα λοιπόν ότι θα πάω στο κολυμβητήριο έστω και για μια βουτιά».
Κάπως έτσι λοιπόν ο Αντώνης ασχολήθηκε και πάλι με την κολύμβηση...
Που βρήκε τη δύναμη
Θα αναρωτιόταν κανείς που βρήκε τη δύναμη. Ας δούμε λοιπόν τι απάντησε σε αυτό..
«Τη δύναμη την βρήκα μέσα από τα όνειρά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά...
Οι διακρίσεις του
Μέχρι σήμερα ο Αντώνης έχει επιτύχει σπουδαία επιτεύγματα στο κομμάτι του αθλητισμού.
Έχει αρκετές διακρίσεις και ρεκόρ στην κολύμβηση ΑμεΑ, τόσο σε Πανελλήνιο επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό, αλλά και Παγκόσμιο. Συγκεκριμένα στην κατοχή του έχει 29 μετάλλια, μεταξύ των οποίων τα 23 είναι χρυσά!
Όταν τον απέλυσαν από το Σώμα
Παράλληλα όμως, λόγω του τροχαίου που είχε που τον άφησε ανάπηρο, απολύθηκεαπό το Σώμα της Ελληνικής αστυνομίας, καθώς δεν ήταν πλέον αρτιμελής!
Μετά από χρόνια ωστόσο επέστρεψε στο Σώμα, έπειτα από ειδικό νομοσχέδιο που πέρασε η Ελληνική κυβέρνηση το 2016.
Ο Αντώνης υπηρετεί σήμερα στην Αθλητική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας...
Μεταξύ των άλλων έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook γι' αυτό το γεγονός:
«Ο αγώνας για την πραγμάτωση των ονείρων μας, κερδίζεται μόνο με ένα μέσο που δεν ματώνει ποτέ. Το όνομά του; ΨΥΧΗ»...
Η συμβουλή του προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες
«Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους, μοιρολογούν και καταριούνται τη στιγμή που τους έφερε σε αυτή την κατάσταση. Θέλω να τους δείξω πως ό,τι κι αν έχει γίνει, πρέπει να το παλέψουν, όπως είναι. Εξάλλου, χιλιάδες τα κατάφεραν, γιατί να μην το κάνουν κι εκείνοι. Όταν θέλει κάποιος να κάνει κάτι, απλά μπορεί.»
Η συμβουλή τους προς όλους μας...
«Να φοβίζεις τους φόβους σου με τα όνειρά σου. Με την προσπάθεια δηλαδή να ζήσεις τα όνειρά σου..»
Το βιβλίο του
Στα τέλη του 2016 εξέδωσε ένα βιβλίο του με τίτλο «Το όνειρο». Πρόκειται για ένα παιδικό μυθιστόρημα που έγραψε με σκοπό να περάσει μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους για τα άτομα με ειδικές ανάγκες...
Οι επόμενες «μάχες» του
- Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μαλαισία 2019
- Στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο το 2020
- πηγή