Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο
Γνωρίζατε ότι η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου; Αυτό και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέρει η φετινή Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, η οποία μετράει έξι σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ευτυχία.
Η Φινλανδία είναι η κορυφαία στον κόσμο στα επίπεδα της ευτυχίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2018, ενώ την ακολουθούν ακριβώς μετά η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία και οι Κάτω Χώρες.
Οι σκανδιναβικές χώρες καταλαμβάνουν τις τέσσερεις από τις πέντε πρώτες θέσεις της λίστας και είναι ευρέως γνωστές για την σταθερότητα και την ασφάλειά τους , καθώς και για το ότι είναι κοινωνικά προοδευτικές. Επίσης έχουν ελάχιστη διαφθορά, ενώ η αστυνομία και οι πολιτικοί είναι αξιόπιστοι.
Τα χρήματα δεν μπορούν να «αγοράσουν» την ευτυχία
Ωστόσο, ορισμένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, βρίσκονται πολύ πιο κάτω στη σχετική λίστα.
Το χάσμα μεταξύ πλούτου και ευτυχίας έχει ωθήσει τους πολιτικούς των χώρων αυτών στη χάραξη νέων πολιτικών σχεδίων, προκειμένου να αναζητήσουν άλλα κριτήρια για την αξιολόγηση της υγείας των κρατών, αντί να μετρούν απλά την οικονομική επιτυχία τους μέσω του ΑΕΠ.
Αλλά η ευτυχία - ή η ευημερία - είναι υποκειμενική και δύσκολα ποσοτικοποιείται.
Από την άλλη, η έκθεση αυτή βασίζεται σε διεθνείς έρευνες στις οποίες ζητήθηκε από χιλιάδες ερωτηθέντες να φανταστούν μια σκάλα με βήματα από το 0 έως το 10 και να δηλώσουν πού ένιωθαν ότι βρίσκονταν.
Η έκθεση αναφέρει έξι σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ευτυχία. Και αυτοί είναι οι εξής :
- το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
- η κοινωνική στήριξη
- το προσδόκιμο ζωής
- η ελευθερία επιλογής στη ζωή
- η γενναιοδωρία
- η διαφθορά
Χαμηλότερα στη λίστα
Αν και οι ΗΠΑ κατατάσσονται σε υψηλά επίπεδα ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα, κατατάσσονται μόλις στην 18η θέση από το σύνολο των 156 χώρων της έκθεσης αυτής, ουσιαστικά πιο κάτω από τα περισσότερα συγκριτικά πλούσια κράτη.
Οι ΗΠΑ έχουν την υψηλότερη χρήση αντικαταθλιπτικών στον κόσμο
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν καλό κοινωνικό κράτος: το προσδόκιμο ζωής τους έχει μειωθεί, η κοινωνικοοικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί και η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει μειωθεί.
Ο διάσημος οικονομολόγος Jeffrey Sachs, ο οποίος ήταν ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη ήταν πολύ ανησυχητικό και αποκάλυψε το έντονο άγχος που βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες του.
"Νομίζω ότι υπάρχει πραγματικά ένα σοβαρό και πολύ ανησυχητικό μήνυμα που προκύπτει από το ότι η αμερικανική κοινωνία είναι με πολλούς τρόπους κάτω από έντονο άγχος, αν και η οικονομία με παραδοσιακά μέτρα πηγαίνει καλά», είπε σε συνέντευξή του. «Οι τάσεις δεν είναι καλές και η συγκριτική θέση των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος είναι ανησυχητική».
Ο Sachs επισημαίνει τρεις αλληλένδετες ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
- η παχυσαρκία,
- η κατάχρηση ουσιών
- η κατάθλιψη
Οι ΗΠΑ έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και το υψηλότερο ποσοστό χρήσης αντικαταθλιπτικών στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη χρήση αντικαταθλιπτικών στον κόσμο
Και η δυσχερής κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα σημαντικό παράδειγμα του γιατί οι οικονομολόγοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τη μέτρηση της ευτυχίας και όχι του πλούτου.
Η μετάβαση σε μια ευτυχισμένη χώρα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Η έκθεση προσπάθησε επίσης να εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο η μετανάστευσηεπηρεάζει την ευτυχία και εξέτασε για πρώτη φορά το επίπεδο της ευτυχίας των μεταναστών σε κάθε χώρα.
Διαπίστωσε ότι η ευτυχία των μεταναστών μιας χώρας είναι σχεδόν ίδια με εκείνη του ευρύτερου πληθυσμού, και ότι οι μετανάστες προσαρμόζονται στο μέσο επίπεδο ευτυχίας της χώρας στην οποία έχουν μεταναστεύσει.
Αυτό υποδηλώνει ότι η ευτυχία δεν σχετίζεται τόσο με το πολιτιστικό πλαίσιο ή τους ηθικούς κανόνες μιας χώρας, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλονκαι την ποιότητα ζωής που μπορεί αυτή να προσφέρει.
Ένας άνθρωπος που μετακινείται σε μια χώρα που είναι υψηλότερα στον κατάλογο ευτυχίας για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανότερο να γίνει ευτυχέστερος, ενώ ένας άλλος που μετακινείται σε μια χώρα που είναι στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας, κατά πάσα πιθανότητα θα αισθανθεί πιο δυστυχισμένος.
Οπότε η Φινλανδία όχι μόνο έχει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους, αλλά και τους πιο ευτυχισμένους μετανάστες.