Η διαφορά του να είσαι εσωστρεφής από το να είσαι ντροπαλός

2019-03-16


Συχνά στο μυαλό μας ταυτίζουμε την εσωστρέφεια με την ντροπαλότητα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβές. Μπορεί κάποιοι εσωστρεφείς να είναι ντροπαλοί, αλλά σίγουρα αυτές οι δυο έννοιες δεν ταυτίζονται. Η εσωστρέφεια από μόνη της δεν είναι απαραίτητα κακό χαρακτηριστικό προσωπικότητας όπως πολλοί νομίζουν.

Αρχικά λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας εσωστρεφούς προσωπικότητας;

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι εσωστρεφείς

  • Λατρεύουν να περνάνε χρόνο με τον εαυτό τους. Τους αρέσει να ακούν μουσική, να σερφάρουν στο ιντερνέτ ή να πηγαίνουν για τρέξιμο μόνοι τους. Δεν έχουν ανάγκη την παρουσία κάπου άλλου για να κάνουν πολλές δραστηριότητες.
  • Λειτουργούν καλύτερα όταν είναι μόνοι. Είναι πιο παραγωγικοί όταν έχουν την δυνατότητα να σκεφτούν όντας απομονωμένοι.
  • Προτιμούν να είναι πιο «ανοιχτοί» στις συζητήσεις με τους στενούς τους ανθρώπους. Με τους αγνώστους σπάνια ανοίγουν κουβέντα.
  • Δεν τους αρέσει το κουτσομπολιό και δεν μιλούν για να μιλήσουν. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη σιωπή σε κοινωνικές περιστάσεις που κρίνουν ότι δεν έχουν κάτι αξιόλογο να πουν.
  • Δεν τους αρέσει η πολυκοσμία και η φασαρία. Προτιμούν να πάνε π.χ. για ένα χαλαρό κρασί με τους στενούς τους φίλους ή να περάσουν μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι τους, παρά να πάνε σε ένα μεγάλο πάρτι που έχει πολλούς αγνώστους και πολύ θόρυβο.
  • Δεν θέλουν να περνούν πολύ χρόνο με άλλους και όταν συμβαίνει αυτό έχουν την ανάγκη να απομονωθούν έπειτα για να «τα βρουν» με τον εαυτό τους.
  • Δεν είναι αυθόρμητοι, συνήθως σκέφτονται πριν μιλήσουν.

Από την άλλη, όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ντροπαλού ατόμου;

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι ντροπαλοί

  • Φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους σε κοινωνικές περιστάσεις, γιατί «τρέμουν» την πιθανή αρνητική κριτική των άλλων.
  • Δεν τους αρέσει αναγκαστικά η απομόνωση, αλλά, από την άλλη , όταν βρίσκονται σε κοινωνικές περιστάσεις αγχώνονται υπερβολικά.
  • Υπεραναλύουν καταστάσεις και πιθανά μελλοντικά σενάρια στο μυαλό τους, εστιάζοντας νοητικά στο τι τους λείπει.

Έτσι, καθίσταται σαφές λοιπόν ότι δεν πρόκειται για δυο ταυτόσημες έννοιες. Και οι δυο έννοιες πάντως θεωρούνται ως «αρνητικές» από πολλούς. Κατά πόσo όμως ισχύει αυτό;

Είναι η εσωστρέφεια αρνητικό χαρακτηριστικό;

Το εάν ένα χαρακτηριστικό μας είναι θετικό ή αρνητικό όμως καθορίζεται από εμάς τους ίδιους. Σημασία έχει περισσότερο το πώς νιώθουμε εμείς για τον εαυτό μας, και όχι τόσο το πώς μας κρίνουν οι άλλοι. Έτσι, εάν κάποιος είναι εσωστρεφής και νιώθει καλά με το πώς είναι, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άρα η εσωστρέφεια δεν είναι κακό χαρακτηριστικό από μόνη της.

Εάν, από την άλλη, κάποιος είναι εσωστρεφής, αλλά θα ήθελε να ήταν εξωστρεφής, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Σε αυτήν την περίπτωση, η εσωστρέφειά του αποτελεί ένα χαρακτηριστικό του που δεν τον ικανοποιεί και εφόσον το επιθυμεί, θα πρέπει να το αλλάξει π.χ. με το να γίνει περισσότερο αυθόρμητος.

Η ντροπαλότητα είναι αρνητικό χαρακτηριστικό;

Από την άλλη, όταν κάποιος είναι ντροπαλός συνήθως βιώνει δυσάρεστα συναισθήματα. Νιώθει άγχος, στρες, αμηχανία και φόβο σε πολλές κοινωνικές περιστάσεις. Οπότε σπάνια σε κάποιον που είναι ντροπαλός, του αρέσει ο εαυτός του. Συνήθως και κατά βάθος θέλει να υπερβεί τους φόβους του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στη ζωή, αλλά δεν έχει βρει τη δύναμη να το κάνει ακόμα. Άρα ένας τέτοιος άνθρωπος σαμποτάρεται από τη ντροπαλότητά του.

Εάν είστε ντροπαλοί λοιπόν και επιθυμείτε να αλλάξετε αυτό το χαρακτηριστικό σας, θα πρέπει να κάνετε κάτι γι' αυτό αποφασιστικά. Γιατί πάνω από όλα έχει σημασία να μας αρέσει ο εαυτός μας. Να αντλούμε ευχαρίστηση από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Και όχι να ζούμε με περιττά άγχη ή να ερμηνεύουμε τις καταστάσεις με τρόπο που δεν μας εξυπηρετεί.

Ένας τρόπος για να πραγματοποιήσετε πιο αποτελεσματικά και άμεσα αυτή την αλλαγή, είναι να έρθετε σε επικοινωνία με έναν Life Coach.Ουσιαστικά σε αυτό που θα συμβάλει είναι να σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτό που θέλετε. Με ποιο τρόπο; Απλά θέτοντας σας καίρια και δυναμικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσετε εσείς όμως για τον εαυτό σας. Έτσι τελικά συμβάλει στο να αναδυθούν από μέσα σας οι λύσεις που μέχρι πρότινος ίσως να πιστεύατε ότι δεν υπήρχαν...

πηγή 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε