Στη ζωή μας το πιθανότερο είναι να περάσουμε από αρκετές συνεντεύξεις για εργασία. Στο πλαίσιό τους, τίθενται και ερωτήσεις- παγίδα από τους συνεντευκτές, στις οποίες χρειάζεται να απαντάμε με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.
Ποιες λοιπόν είναι ορισμένες από αυτές και πώς μπορούμε να τις απαντάμε:
- «Μιλήστε μας λίγο για σας»
Σε αυτή την ερώτηση μπορούμε να απαντήσουμε ουσιαστικά στα εξής:
- Πόσα έτη εργαζόμαστε και σε ποιον τομέα
- Ποια είναι η εκπαίδευση που έχουμε λάβει,
- Ποιες υπήρξαν οι αρμοδιότητες και κυρίως τα επιτεύγματά μας
Κλείνοντας την απάντησή μας, μπορούμε να απευθύνουμε το εξής ερώτημα: «Σε ποιον από τους παραπάνω τομείς θα επιθυμούσατε να αναφερθώ εκτενέστερα;»
2. «Ποια είναι η γνώμη σας για την τελευταία εταιρία στην οποία εργαστήκατε;»
Θα ήταν λάθος να μιλήσετε αρνητικά για την προηγουμένη εργασία σας. Θα αποτελούσε σοβαρό λόγο απόρριψής σας, εάν το κάνατε. Αντίθετα σκεφτείτε και αναφέρετε κάποια θετικά στοιχεία για την προηγούμενη δουλειά σας.
Μπορείτε να «κλείσετε» την απάντησή σας λέγοντας: «Ακόμη διατηρούμε άριστεςσχέσεις με τον εργοδότη, τον προϊστάμενο και το προσωπικό της εταιρείας».
Εάν σας το ζητήσουν, μπορείτε να επεκταθείτε στην απάντησή σας απαντώντας στα εξής:
- Στο γιατί διεκόπη η συνεργασία σας
- Αυτό συνέβη με δική σας πρωτοβουλία ή της εταιρίας;
- Στο πόσο σύντομα αποχωρήσατε από τις προηγούμενες εταιρίες στις οποίες εργαστήκατε και γιατί;
3. «Τι ξέρετε για εμάς;»
Είναι απαραίτητο να αντλήσετε πληροφορίες για την εταιρία/επιχείρηση, πριν πάτε στη συνέντευξη. Σερφάρετε στο site της ή εν πάση περιπτώσει συλλέξτε όσα περισσότερα στοιχεία γι' αυτήν από όπου μπορείτε.
Να γνωρίζετε πριν πάτε στη συνέντευξη για:
- την ιστορία της
- το αντικείμενο των εργασιών της
- την φιλοσοφία της
- την στρατηγική της
- τα motos της
- τα προϊόντα της
Κλείνοντας την απάντησή σας, μπορείτε να πείτε: «Ασφαλώς όμως θα ήθελα πολύ να μάθω ακόμη περισσότερα, ιδίως από τη δική σας πλευρά. Έχετε χρόνο να τα καλύψουμε τώρα;».
4. «Γιατί ενδιαφέρεσαι γι' αυτή τη θέση;»
Μπορείτε να απαντήσετε ως εξής: «Στην προηγούμενη μου δουλειά έμαθα πολλά, που μπορώ να εξελίξω εδώ. Πιστεύω ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά μαζί σας.»
5. «Γιατί να προσλάβω εσένα ειδικά;»
Σε αυτή την ερώτηση δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αναφερθούμε αρνητικάστους άλλους υποψηφίους για τους οποίους ενδεχομένως μπορεί να μην γνωρίζουμε και τίποτα. Μπορείτε να απαντήσατε αναφέροντας τα δυνατά σας σημεία ή τα επιτεύγματά σας.
Οπότε μια καλή απάντηση θα ήταν η εξής: «Είμαι βέβαιος ότι όλοι όσοι διεκδικούν τη εν λόγω θέση είναι ικανότατοι. Αλλά, επειδή μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να μιλήσω, θα προσθέσω απλώς ότι είμαι εξαιρετικός π.χ. στις διαπραγματεύσεις ή στο να κρίνω αντικειμενικά συνεργάτες και συναδέλφους ή να διαχειρίζομαι κρίσεις.»
Μπορείτε να καταλήξετε λέγοντας: «Επιλέγοντάς με λοιπόν, η εταιρία/ επιχείρηση θα αξιοποιήσει άμεσα τις γνώσεις και την εμπειρία μου στα...»
6. «Ποιες ήταν οι μεγάλες αποτυχίες σας και πώς τις αντιμετωπίσατε;»
Εάν πράγματι είχατε κάποιες μεγάλες αποτυχίες, μπορείτε να τις αναφέρετε ως εξής: «Στην αρχή της καριέρας μου συνέβη το εξής... και έτσι πήρα ένα καλό μάθημα, το...» ή «Διόρθωσα την κατάσταση και τελικά μου βγήκε σε καλό, καθώς πλέον...».
7. «Πώς χειρίζεστε την απόρριψη;»
- «Βλέπω την απόρριψη ως ευκαιρία»,
- «Μαθαίνω από αυτήν»,
8. «Με ποιους ανθρώπους δυσκολεύεστε να συνεργαστείτε;»
«Οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους θα δυσκολευόμουν να συνεργαστώ θα ήταν όσοι δεν πιστεύουν στην ομαδικότητα, οι οποίοι παραπονούνται συνέχεια, χωρίς να σου αφήνουν περιθώρια να τους παρακινήσεις, όσο και αν προσπαθείς. Ακόμη και τότε βέβαια θα τους έδινα κάθε ευκαιρία να ενσωματωθούν στην ομάδα και να διαπρέψουν!».
9. «Γιατί είστε τόσο καιρό άνεργος;»
Σε αυτή την ερώτηση δεν είναι ανάγκη να κατηγορήσετε την... οικονομική κρίση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας κλπ.
Αυτό που θέλουν να δουν από σας είναι το εάν έχετε ενθουσιασμό, τις ικανότητες και την διάθεση να συμβάλλετε στο σκοπό της εταιρίας/επιχείρησης για την οποία δίνετε συνέντευξη.
Για παράδειγμα, μπορείτε να απαντήσατε ως εξής: «Δίνω συνεντεύξεις τακτικά, αλλά θέλω να βρω την ιδανική δουλειά για μένα για να δώσω το 100% του εαυτού μου. Είμαι ενεργός λοιπόν στην αναζήτηση εργασίας μου και εξασκώ τις δεξιότητές μουπαρακολουθώντας σεμινάρια κλπ»Σε περίπτωση που υπήρξαν κάποια προσωπικά περιβλήματα που συνέβαλαν στο να μείνετε άνεργοι καιρό (πχ ένα θέμα υγείας), μπορείτε να το αναφέρετε χωρίς πολλές λεπτομέρειες.
10. « Θέλεις να μας ρωτήσεις κάτι;»
Το να μην έχεις ερωτήσεις με το πέρας της συνέντευξης μαρτυρά έλλειψηενδιαφέροντος για τον ρόλο που ίσως σου προσφερθεί στην εταιρεία. Καλό είναι να ρωτήσεις κάτι που ενδεχομένως να σου πρόεκυψε ως απορία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης...