Οδηγίες επιβίωσης κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας
Ίσως έφτασε και για σένα η ώρα να υπηρετήσεις την στρατιωτική σου θητεία και κάπου εκεί ξεκίνησες να αναρωτιέσαι τι μέλλει γενέσθαι. Πως θα είναι η καθημερινότητα σου, η συμβίωση σου με εκατοντάδες άλλα άτομα, τα επίπεδα ενέργειας σου κλπ.
Φυσικά, στο σημείο εκείνο, είναι λογικό να νιώθεις ότι κολυμπάς στην θάλασσα της αβεβαιότητας, μιας και πιθανότατα αγνοείς πολλά για το στρατό. Ευτυχώς, όμως, ζούμε στην εποχή του διαδικτύου και τώρα έχεις τη δυνατότητα να διαβάζεις άρθρα και να ενημερώνεσαι για όποιο ζήτημα σε ενδιαφέρει. Για το θέμα του στρατού λοιπόν, διαβάζεις το κατάλληλο άρθρο.
Ένα άρθρο - οδηγό σχετικά με το πώς να.. επιβιώσεις στο στρατό. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε...
1η Συμβουλή : « Να κοιμάσαι στον ελεύθερο σου χρόνο.»
Στο στρατό, αρχικά, μαθαίνεις να εκτιμάς την αξία του ύπνου, αν δεν την εκτιμούσες εκ των προτέρων. Ο βασικός λόγος είναι πως με τις βραδινές υπηρεσίες που έχεις, «τεμαχίζεται» και συρρικνώνεται σημαντικά ο χρόνος ύπνου σου, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να μην είσαι και στα καλύτερα σου.
Βέβαια, ανά στρατόπεδο, διαφέρει το είδος και η συχνότητα των υπηρεσιών .Το κεφαλαιώδες όμως στοιχείο είναι απλό: αν είσαι «πτώμα» και έχεις ελεύθερο χρόνο (πχ κάποιο μεσημέρι), κοιμήσου.
Στο κάτω κάτω, αλλιώς λειτουργούμε όταν είμαστε ξεκούραστοι και αλλιώς όταν... σερνόμαστε.
2η Συμβουλή: « Γυμνάσου και πρόσεξε την διατροφή σού.»
Το να τρως τρόφιμα κακής ποιότητας στο στρατό είναι κάτι πολύ εύκολο. Και οι βασικοί λόγοι είναι δύο : στο ΚΨΜ οι τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές σε σχέση με την... αγορά και ,κατά δεύτερον, στις σοκολάτες και τα παγωτά βρίσκεις εύκολα την άμεση ευχαρίστηση που επιζητάς και σου λείπει εκεί.
Όμως, αν δεν προσέξουμε την διατροφή μας, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Να καταντήσουμε να παχύνουμε κάμποσο και κάποια στιγμή να απογοητευτούμε με την εξωτερική εικόνα μας. Και μετά άντε να ξαναμπούμε στη διαδικασία να χάσουμε όσα κιλά πήραμε.
Πέρα όμως από την εξωτερική εμφάνιση, η κακής ποιότητας διατροφή επηρεάζει τα συναισθήματά μας και τα επίπεδα ενέργειας μας, όπως έχει αποδειχθεί. Επίσης, επηρεάζει και την αυτοεικόνα μας. Αλλιώς, δηλαδή, νιώθουμε για τον εαυτό μας όταν είμαστε ευχαριστημένοι με την σωματική μας κατάσταση και αλλιώς όταν δεν είμαστε. Έτσι δεν είναι;
Γι' αυτό αξίζει και να γυμναζόμαστε στο στρατό, στο μέτρο βέβαια που είναι εφικτό. Οι δικαιολογίες του να μην γυμναζόμαστε είναι άπειρες φυσικά, όπως όμως είναι άπειρα και τα οφέλη του να γυμναζόμαστε.
Εσύ τι θα προτιμήσεις;
3η Συμβουλή : « Άκου μουσική και διάβασε βιβλία.»
Τα ακουστικά στο στρατό είναι απαραίτητα, όπως νομίζω, και στην έξω ζωή. Έτσι, πέρα από τον ύπνο, το να ακούς μουσική της αρεσκείας σου είναι μια συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσεις.
Μπορεί να σε συντροφεύσει τις δύσκολες νύχτες που θα βιώσεις, να σε εμψυχώσει όταν νιώθεις down ή ακόμα να σου υπενθυμίσει το όραμα σου, που ίσως έχεις λησμονήσει μέσα στον κυκεώνα της απαιτητικής καθημερινότητας.
Κάτι άλλο που θα πρότεινα, είναι η ανάγνωση βιβλίων. Και θα το πρότεινα ακόμα και σε όσους δεν συνηθίζουν να το κάνουν, ούτε στην έξω τους ζωή.
Στο κάτω κάτω, υπάρχουν βιβλία, για κάθε γούστο, για όλους μας πραγματικά , απλά ίσως ορισμένοι δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα...
4η Συμβουλή : « Μην πέσεις στην παγίδα να τσακωθείς με κανέναν.»
Αφορμές στο στρατό για να λογομαχήσεις ή ακόμα και να «έρθεις στα χέρια» με κάποιον, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξουν. Το θέμα όμως είναι, το πως θα διαχειριστείς εσύ τελικά την εκάστοτε κατάσταση.
Εγώ με τα ίδια μου τα μάτια είδα άτομα να «πλακώνονται» στο στρατό, και μάλιστα, ουκ ολίγες φορές. Μέσα στην κούραση, την πίεση, την αϋπνία και ενίοτε το αίσθημα της αδικίας που ίσως νιώσεις βέβαια, είναι εύκολο να γίνεις πιο ευέξαπτος, ορισμένες φορές. Ωστόσο, δεν αξίζει, σε καμία περίπτωση, να γινόμαστε πρωταγωνιστές σε τέτοια σκηνικά.
Πέρα από το ότι πολύ εύκολα μπορούμε να « φάμε» φυλακές για τέτοιους λόγους, δεν θεωρώ πως είναι υπάρχει καλύτερος τρόπος επίλυσης διαφορών από τον διάλογο.
Άλλωστε όταν έχουμε ακαταμάχητα επιχειρήματα, τι έχουμε να φοβηθούμε;
5η Συμβουλή: « Βρες καλή παρέα για να περάσει πιο ευχάριστα και παραγωγικά ο χρόνος σου.»
Λένε ότι στο στρατό σίγουρα θα κάνεις φίλους. Από την δική μου πείρα θα επισημάνω πως αν δεν κάνεις φίλους, σίγουρα μπορείς να βρεις καλή παρέα.
Μπορείς να βρεις άτομα με τα οποία να έχεις κοινά ενδιαφέροντα, με τα οποία μπορείς να κάνεις συζητήσεις μαζί τους για τα ανάλογα θέματα .
Ούτως ή άλλως, στην ζωή το βέβαιο είναι πως θα περάσει ο χρόνος. Το θέμα είναι πως θα περάσει, κάτι που σε σημαντικό βαθμό είναι στο χέρι μας, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε.
Οπότε, τι καλύτερο από μια καλή παρέα στο στρατό;
Αντί επιλόγου
Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε ότι όλα είναι προσωρινά.
Έτσι κάποτε θα τελειώσει και η δική σου στρατιωτική θητεία. Και τότε τι θα είναι εκείνο που θα μείνει για σένα; Ένα σύνολο έντονων - καλών και κακών- αναμνήσεων κάπου στο μυαλό σου, καθώς και μια σειρά ιστοριών που θα διηγείσαι στις παρέες σου.