Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της «ζώνης άνεσής» μας και πώς μπορούμε να διευρύνουμε τα όριά της

2019-03-11


Έχετε «παγιδευτεί» στη ζώνη άνεσής σας και δεν γνωρίζετε πώς να διευρύνετε τα όριά της; Μην αγχώνεστε, γιατί τα «δεσμά» είναι μόνο στο μυαλό σας.

Ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά της παραμονής στη ζώνη άνεσής μας;

Είναι αλήθεια ότι στη ζώνη άνεσής μας νιώθουμε ασφαλείς. Έχουμε ένα μεγάλο βαθμό έλεγχου της ζωής μας. Ακόμα και τα προβλήματα που ανακύπτουν στο πεδίο της, μας είναι γνώριμα και συνήθως εύκολα διαχειρισίμα. Ωστόσο τι κερδίζουμε και τι χάνουμε παραμένοντας στη ζώνη άνεσής μας; Και εν τέλει εάν θέλουμε να βγούμε από αυτή, πως μπορούμε να το καταφέρουμε;

Γενικότερα όσο περισσότερο φόβο έχουμε στη ζωή μας, τόσο περισσότερο συρρικνωμένη θα είναι η ζώνη άνεσής μας. Και φυσικά άλλο τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσουμε να «βγούμε έξω» από αυτή.

Στο πλαίσιο της ζώνης άνεσης, όλα μας είναι οικεία και γνώριμα. Τόσο το κοινωνικό ή φυσικό περιβάλλον μας, όσο και οι δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας. Νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, και ότι εν γένει υπάρχει ένα σημαντικό επίπεδο προβλεψιμότητας εκ μέρους μας στη ρουτίνα μας. Επίσης λίγο πολύ έχουμε και τις ίδιες και απαράλλακτες συνήθειες. Τόσο τις καλές, όσο και τις κακές μας .

Έτσι από μια άποψη θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να χάσουμε την ψυχική αταραξία που απολαμβάνουμε στο πλαίσιό της .Τι καλύτερο άλλωστε από το να έχουμε τη ψυχική μας ηρεμία;

Ποια είναι τα αρνητικά χαρακτηριστικά της παραμονής στη ζώνη άνεσης μας;

Ωστόσο, παραμένοντας στο πεδίο της ζώνης άνεσής μας, δεν υπάρχει δυνατότητα προσωπικής μας ανάπτυξης. Υπάρχει μόνο στασιμότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εάν κάνουμε κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια άλλωστε και δεν δοκιμάζουμε τον εαυτό μας σε νέες προκλήσεις , πως θα μπορούσαμε να εξελιχθούμε;

Σε βάθος χρόνου κάπου όλη αυτή η κατάσταση μάς προκαλεί πλήξη. Κάποια στιγμή αισθανόμαστε ότι θα πρέπει να εισάγουμε κάποια νέα δραστηριότητα στη ζωή μας, να αλλάξουμε σύντροφο ή εργασία .Κάπου βαθιά μέσα μας σχηματίζεται η πεποίθηση ότι τα όνειρά μας βρίσκονται εκτός της ζώνης άνεσής μας.

Γιατί να βγούμε από τη ζώνη άνεσης

Θα πρέπει να βγούμε από τη ζώνη άνεσης γιατί συνήθως η εκπλήρωση των ονείρωνμας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν παραμένοντας στο πλαίσιό της. Εάν οι στόχοι μας και το όραμά μας περιλαμβάνει δράση εκτός της ζώνης άνεσης, γιατί να αφήνουμε το φόβο ή την αδράνεια να μας παραλύουν;

Πώς να διευρύνουμε τη ζώνη άνεσής μας;

Ο Περικλής είχε πει "είναι προτιμότερο να είσαι νεκρός, παρά δειλός" .Το είχε πει αυτό στην προσπάθεια του να εμψυχώσει τους Αθηναίους πολεμιστές κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και του λιμού που μόλις είχε αποδεκατίσει πολλούς από τους συμπολίτες του. Με τον ίδιο τρόπο στη ζωή μας δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις νέες προκλήσεις ή το να δοκιμάζουμε νέες συνήθειες. Ζώντας φοβισμένα, ζούμε τελικά αναξιοπρεπώς και στο τέλος της μέρας αναβλύζουν στη συνείδησή μας ένα σωρό ένοχες για όσα θέλαμε να κάνουμε, αλλά τελικά δεν τολμήσαμε.

Επίσης δεν πρόκειται να εξελιχτούμε ως προσωπικότητες, εάν διατηρούμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις και τις κακές μας συνήθειες. Μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές μόνο εάν δαμάσουμε το φόβο που μέχρι πρότινος του επιτρέπαμε να μας «κρατά» μακριά από όσα θέλαμε να δοκιμάσουμε.

Και στην τελική που ξέρουμε ότι εκτός της ζώνης άνεσής μας, δεν υπάρχουν συναρπαστικές εμπειρίες να ζήσουμε;

Διευρύνουμε τα όρια της ζώνης άνεσης μας με ανάληψη δεσμευτικών αποφάσεων

Εάν θέλουμε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, αλλά διαρκώς το αναβάλλουμε, θα πρέπει να πάρουμε εδώ και τώρα ριζικές αποφάσεις. Να γράψουμε σε ένα χαρτί τι θα κερδίσουμε εάν υιοθετήσουμε τη συνήθεια π.χ. της γυμναστικής στη ζωή μας, καθώς και τι θα χάσουμε εάν δεν την υιοθετήσουμε.

Το μυστικό είναι ότι μέσω της διαρκούς εξάσκησης και της συχνής επανάληψης σε κάτι που στη αρχή μας είναι άγνωστο, στο τέλος μας γίνεται γνώριμο. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο μας ήταν στη αρχή το να μάθουμε να περπατάμε και πόσο εύκολο μας έγινε μετά από μερικούς μήνες. Σκεφτείτε πόσο δύσκολη ήταν η πρώτη μέρα στη δουλειά σας και πόσο πιο εύκολη έγινε με την πάροδο του χρόνου. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν στα πάντα στη ζωή μας.

Φλερτ και διεύρυνση των ορίων της «ζώνης άνεσης»

Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα του φλερτ και των ερωτικών σχέσεων. Για παράδειγμα, εάν κάποιος άνδρας φοβάται να προσεγγίσει ή διεκδικήσει την όποια κοπέλα του αρέσει, δεν πρόκειται να «κερδίσει» καμία ποτέ, εάν δεν τολμήσει τελικά να τη φλερτάρει. Εάν δηλαδή δεν βγει από τη «ζώνη άνεσής» του. Θα πρέπει να αναλάβει το ρίσκο, εάν θέλει να έχει ελπίδες επιτυχίας. Δεν πρόκειται να μάθει ποτέ να φλερτάρει γυναίκες αποφασιστικά και με αξιοπρέπεια, εάν διατηρεί το φόβο προσέγγισης.

Συμπερασματικά η προσωπική ανάπτυξη είναι ο σκοπός κάθε φυσιολογικού ανθρώπου. Και αυτή δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο μέσα από τη διεύρυνση των ορίων της ζώνης άνεσής μας.

πηγή 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε