Πώς μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι σύμφωνα με τον Μπέρτραντ Ράσελ

2019-03-13

Τι πίστευε ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ για την κατάκτηση της ευτυχίας; Γιατί θα πρέπει να πάψουμε να ζηλεύουμε τους άλλους για να αρχίσουμε να γινόμαστε χαρούμενοι; Γιατί δεν θα πρέπει να φοβόμαστε το θάνατο; Τις απαντήσεις του Ράσελ σε αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί.

Ο Μπέρτραντ Ράσελ ήταν από τους επιφανέστερους φιλοσόφους του περασμένου αιώνα. Ωστόσο ποια είναι η άποψή του για την ευτυχία; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε ο εν λόγω φιλόσοφος, γράφοντας μάλιστα και ένα έργο με αποκλειστικό αντικείμενο την κατάκτηση της ευτυχίας. Με βάση το έργο του λοιπόν «Η κατάκτηση της ευτυχίας», θα σας παρουσιάσουμε τις απόψεις του επ' αυτού του ενδιαφέροντος ζητήματος.

Ωστόσο, ας δούμε πρώτα κάποιες βασικές πληροφορίες για τη ζωή του.

Σύντομη βιογραφία του

Ο Μπέρτραντ Ράσελ γεννήθηκε το 1872 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός, συγγραφέας, φιλειρηνιστής και άθεος. Κορυφαία στιγμή της ζωής του ήταν όταν κέρδισε το βραβείο νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950. Πέθανε σε βαθιά γεράματα το 1970.

Κορυφαία έργα του

  • «Η κατάκτηση της ευτυχίας»
  • «Τι πιστεύω»
  • «Η ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας»
  • «Γιατί δεν είμαι Χριστιανός»

Βασικές προϋποθέσεις ευτυχίας

  1. Τροφή
  2. Στέγη
  3. Υγεία
  4. Έρωτας
  5. Εργασία
  6. Και για ορισμένους ανθρώπους και η απόκτηση παιδιών

Συνεπώς:

Εάν κάποιος είναι:

  • άνεργος ή δεν του αρέσει η δουλειά του
  • άστεγος
  • πεινασμένος
  • δεν έχει σύντροφο
  • έχει σοβαρά προβλήματα υγείας

Τότε δύσκολα θα είναι ευτυχισμένος, σύμφωνα με τον Ράσελ.

Ο φόβος στη ζωή μας

Εάν κάποιος διαρκώς φοβάται - υποσυνείδητα ή μη- στη ζωή του, δεν θα μπορέσει να ευτυχήσει. Συγκεκριμένα είχε πει: «Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να σκεφθεί σωστά υπό το κράτος ενός μεγάλου φόβου».

Με άλλα λόγια, με το φόβο τι χάνουμε; Το καθαρό μας μυαλό και την ψυχική μας γαλήνη. Ως εκ τούτου όντας φοβισμένοι, το πιθανότερο είναι να κάνουμε λανθασμένεςεπιλογές. Ή αν θα είναι σωστές, θα είναι κατά τύχη.

Επομένως στη ζωή πρέπει να είμαστε γενναίοι.

Ο ελεύθερός μας χρόνος αποκτά αξία, όταν εργαζόμαστε σκληρά.

Κατά τον Ράσελ, πρέπει να έχουμε μια δουλειά που να μας ταιριάζει και να την αγαπάμε. Διαφορετικά θα είμαστε δυστυχισμένοι.

Από την άλλη, εάν μας «γεμίζει» η εργασία μας και τη διεκπεραιώνουμε με μεράκι και πάθος, τότε αντιλαμβανόμαστε την αξία της ξεκούρασης και της διασκέδασης. Εξάλλου, δουλεύοντας σε μια εργασία που μας αρέσει, ο χρόνος κυλά ευχάριστα, λέει ο Ράσελ.

Η αξία του έρωτα στη ζωή

Δήλωσε ξεκάθαρα επίσης το πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας στη ζωή μας. Και πόσο κενή είναι η ζωή μας χωρίς αυτόν. Είχε γράψει: «Η απουσία του έρωτα από τη ζωή μας είναι πηγή οδύνης». Ήταν σαφώς ηδονιστής και δεν το έκρυβε.

Ο έρωτας και το σεξ λοιπόν αποτελούν πηγές χαράς και ευχαρίστησης, συναισθήματα που συνδέονται με την ευτυχία.

Ο φθόνος μας «κλέβει» χαρά

Ο Ράσελ θεωρούσε ότι ο φθόνος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των ανθρώπων. Γι' αυτό το λόγο και μόνο, λίγοι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι. Είχε γράψει συγκεκριμένα: «Αν στον κόσμο σήμερα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιθυμούσε τη δική του ευτυχία περισσότερο απ' ό,τι επιθυμούσε τη δυστυχία των άλλων, σε μερικά χρόνια θα είχαμε έναν παράδεισο».

«Μπορείτε να σταματήσετε να ζηλεύετε τους άλλους, αξιοποιώντας τις απολαύσεις που εμφανίζονται στο δρόμο σας, κάνοντας το έργο που πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε τους στόχους σας και αποφεύγοντας τις συγκρίσεις σας με τους άλλους».

Τι πρέπει να κάνουμε για να ευτυχήσουμε

  • Να αναπτυχθούμε ολόπλευρα.
  • Να καλλιεργήσουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα μας

Πως θα τα επιτύχουμε αυτά;

Μέσω:

  • της καθημερινής εξάσκησης των ικανοτήτων μας
  • της επιλογής των κατάλληλων δραστηριοτήτων που θα απομακρύνουν από τα συναισθήματα πλήξης και ανίας

«Όσο περισσότερα είναι τα ενδιαφέροντα ενός ανθρώπου, τόσο περισσότερες δυνατότητες ευτυχίας έχει», πιστεύει ο Ράσελ «και τόσο λιγότερο βρίσκεται στο έλεος της μοίρας», αφού μπροστά του ανοίγεται πλήθος επιλογών.

  • Ευτυχισμένοι δεν μπορούμε να είμαστε εάν δεν μπορούμε να ελέγχουμε το νου μας.Εάν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις αρνητικές σκέψεις μας.
  • Δεν θα πρέπει να έχουμε παράλογες απαιτήσεις στη ζωή μας και να υπερτιμάμε τις δυνάμεις μας.
  • Δεν πρέπει να φοβόμαστε το θάνατο. Ο Ράσελ, ως άθεος, δεν πίστευε στη μετά θάνατο ζωή και ως εκ τούτου θεωρούσε ότι ο θάνατος είναι απλά το τέλος της ζωής, Ότι με την έλευσή του απλά παύουμε να αισθανόμαστε και να σκεφτόμαστε το οτιδήποτε, όπως ακριβώς συνέβαινε και πριν τη γέννησή μας.

Κλείνοντας

Η ευτυχία είναι ένας ανηφορικός δρόμος που απαιτεί κόπο και επίμονη προσπάθεια. Στον αγώνα κατάκτησης της ευτυχίας λοιπόν, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να και κάνουμε θυσίες στο βωμό της κατάκτησης της προσωπικής μας ευτυχίας.

πηγή 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε