Πώς μπορούμε να «σπάσουμε» τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας

2019-03-13

Τι είναι περιοριστικές πεποιθήσεις και πώς μπορούμε να τις «διαλύσουμε»;

Το τι πεποιθήσεις έχουμε για τον κόσμο και για τον εαυτό μας, καθορίζει το πώς σκεφτόμαστε, νιώθουμε και ενεργούμε. Είναι γεγονός επίσης ότι έχουμε τόσο πεποιθήσεις που μας εξυπηρετούν και ως εκ τούτου είναι ενδυναμωτικές για εμάς, όσο και πεποιθήσεις που δεν μας εξυπηρετούν και ως εκ τούτου είναι περιοριστικές. Εμείς θα αναφερθούμε στις δεύτερες, καθώς και στο πως μπορούμε να τις «σπάσουμε», ούτως ώστε να ζήσουμε μια ζωή που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες μας.

Πρώτα από όλα όμως, ας δούμε τι ορίζουμε ως «πεποιθήσεις».

Τι είναι οι πεποιθήσεις;

Είναι ένα σύνολο σκέψεων μας που θεωρούμε ότι ισχύουν με βεβαιότητα τόσο για τον κόσμο, όσο και για τον εαυτό μας.

Πώς δημιουργούνται;

Οι πεποιθήσεις μας για τον κόσμο δημιουργούνται κατά βάση στην παιδική μας ηλικία.

  • Δημιουργούνται από παλιές μας εμπειρίες ή αναμνήσεις πόνου ή ευχαρίστησης.
  • Προέρχονται από πολλά που ακούσαμε ή είδαμε ή βιώσαμε στο σχολείο μας, στην οικογένειά μας, από τα ΜΜΕ κλπ.
  • Είναι αποτέλεσμα του πως ερμηνεύσαμε και βιώσαμε συναισθηματικά την εκάστοτε εμπειρία μας.
  • Οικοδομούνται με τις σκέψεις που κάνουμε καθημερινά και ουσιαστικά αποτελούν τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει από όσα έχουμε ζήσει.

Παραδείγματα επίδρασης των περιοριστικών πεποιθήσεων στη ζωή μας

Εάν πρόκειται π.χ. να πας να δώσεις συνέντευξη στην εργασία των ονείρων σου, αλλά έχεις την υποσυνείδητη πεποίθηση ότι δεν αξίζεις να σε προσλάβουν, τότε μάντεψε πως θα συμπεριφερθείς. Μάντεψε τι θα προβάλλεις στους συνεντευξιαστές.

Εάν πάλι πιστεύεις ότι δεν είσαι ελκυστικός στις γυναίκες και ότι δεν αξίζεις να έχεις καμία από εκείνες που σου αρέσουν, τότε μάντεψε το εάν θα καταφέρεις να διεκδικήσεις αποτελεσματικά όποια σου αρέσει.

Εάν πιστεύεις ότι είσαι αγχώδης από τη φύση σου, τότε μάντεψε εάν θα καταφέρεις να διαχειριστείς το άγχος σου.

Βρείτε ποιες είναι οι περιοριστικές σας πεποιθήσεις και καταγράψτε τες

Ρωτήστε τον εαυτό σας. «Ποια σκέψη είναι αυτή που με "φρενάρει"; Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύετε υποσυνείδητα ότι δεν είστε όμορφοι.

Από πού προήλθε αυτή σας η πεποίθηση;

Στο παράδειγμα που αναφέραμε, μπορεί να:

  • είχατε δεχτεί αρνητικά ή ρατσιστικά σχόλια στα παιδικά σας χρόνια για την εξωτερική σας εμφάνιση
  • είχατε κάποιες ερωτικές απογοητεύσεις στο παρελθόν και ως εκ τούτου να σχηματίσατε την εν λόγω πεποίθηση.

Το στάδιο της αμφισβήτησης

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  • «Ο τρόπος που με κατέκριναν εκείνοι που με κατέκριναν στα παιδικά μου χρόνια για την εξωτερική μου εμφάνιση, τι δείχνει για τον χαρακτήρα τους; Μήπως η στάση τους ήταν αποτέλεσμα της προσωπικής τους ανασφάλειας; Και γιατί λοιπόν έχω υποχρεώσει τον εαυτό μου να "κουβαλά" ταμπέλες που δεν με εξυπηρετούν;»
  • «Τι ακριβώς δεν μου αρέσει στο σώμα μου; Τι με εμποδίζει να το βελτιώσω; Και πως μπορώ να το βελτιώσω;»
  • «Εάν εξακολουθήσω να έχω αυτήν την περιοριστική πεποίθηση, θα ζω όπως με ευχαριστεί ; Θα μπορώ να διεκδικώ τις γυναίκες που μου αρέσουν απολαμβάνοντας τη διαδικασία του φλερτ; »
  • «Μήπως άλλοι που σκέφτονται με αντίθετο τρόπο, τα καταφέρνουν καλύτερα;»

Δεν «σπάει» μια περιοριστική πεποίθηση μόνο με θετική σκέψη

Μετά το στάδιο της αμφισβήτησης, θα χρειαστεί να περάσουμε σε εκείνο της δράσης. Το υποσυνείδητό μας ωστόσο, δεν μπορεί να πεισθεί εύκολα. Δηλαδή δεν αρκεί να πούμε στον εαυτό μας π.χ. ένα «πιστεύω ότι είμαι όμορφος», διότι το υποσυνείδητό μας δεν θα... το πιστέψει έτσι εύκολα.

Ο ρόλος της ανάληψης δράσης και της αποφασιστικότητας

Χρειάζονται νέες εμπειρικές αναφορές που να διαψεύσουν την περιοριστική μας πεποίθηση. Για να μπούμε στη δράση όμως, θα χρειαστεί να οπλιστούμε με αποφασιστικότητα και να έχουμε όραμα, δηλαδή να γνωρίζουμε το «που» θέλουμε να πάμε.

Κανένας δεν έγινε π.χ. εξαιρετικός μπασκετμπολίστας, ηθοποιός, ή «γυναικάς» απλά και μόνο πιστεύοντάς το. Αντίθετα όλοι αυτοί έγιναν σπουδαίοι με σκληρή δουλειά, ανάληψη δράσης, πολλές αποτυχίες, μέχρι να καταφέρουν να σημειώσουν αρκετές θετικές εμπειρίες στη βάση των οποίων «έχτισαν» ενδυναμωτικές πεποιθήσεις...

Επιστρέφοντας όμως στο παράδειγμά μας, εάν θέλουμε να γίνουμε πιο όμορφοι, μπορούμε να:

  • Προσέχουμε το πώς μιλάμε για τον εαυτό μας. Να λέμε «κάθε μέρα γίνομαι όλο και πιο όμορφος».

Παράλληλα να:

  • ακολουθήσουμε ένα καλό πλάνο γυμναστικής και διατροφής
  • βελτιώσουμε το style μας. Το πως ντυνόμαστε, το μαλλί μας ή ό,τι άλλο κρίνουμε ότι θέλει αλλαγές.
  • Χαμογελάμε περισσότερο

Νέες εμπειρικές αναφορές «χτίζουν» νέες πεποιθήσεις

Θα αλλάξει η εν λόγω περιοριστική πεποίθηση μας λοιπόν όταν μπούμε στη διαδικασία βελτίωσης του σώματος μας. Από ένα σημείο και έπειτα θα μας αρέσει όλο και περισσότερο ο εαυτός μας και θα αρχίσουμε να νιώθουμε όμορφοι και ελκυστικοί. Θα μας αρέσει δηλαδή αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη.

Φυσικά δεν θα αρέσει σε εμάς μόνο περισσότερο ο εαυτός μας, αλλά ενδεχομένως και στο ...άλλο φύλο. Επομένως, θα αρχίσουμε να δεχόμαστε όλο και περισσότερα θετικά σχόλια για την εμφάνισή μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κάπως έτσι λοιπόν η παλιά μας περιοριστική πεποίθηση, θα αποτελεί παρελθόν. Διότι πλέον νέες θετικές εμπειρικές αναφορές θα την έχουν κάνει ...θρύψαλα και θα έχουμε στην θέση τους ενδυναμωτικές πεποιθήσεις.

Κλείνοντας

Επειδή όμως οι περιοριστικές πεποιθήσεις δεν είναι πάντα εύκολο να τις βρούμε και πόσο μάλλον να τις «σπάσουμε», ίσως χρειαστούμε και τη συνδρομή ενός ειδικού. Δηλαδή ενός ψυχολόγου ή ενός σύμβουλου προσωπικής ανάπτυξης, σε περίπτωση που φυσικά επιθυμούμε να απαλλαγούμε από αυτές και να αξιοποιήσουμε τις μέχρι τώρα αναξιοποίητες δυνατότητές μας...

Πηγή 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε