Πώς να μιλάτε με περισσότερη αυτοπεποίθηση
Όλοι θα θέλαμε να μιλάμε με αυτοπεποίθηση στους γύρω μας. Παρόλα αυτά, λίγοι το καταφέρνουν αυτό για ένα σωρό λόγους. Η κοινωνική έκθεση μάλιστα σε πολλούς προκαλεί νευρικότητα στη συμπεριφορά τους, κάτι το όποιο τεκμαίρεται και από τη γλωσσά σώματός τους. Πως θα μπορούσαμε όμως, να υπερβούμε το κοινωνικό άγχοςμας και να μιλάμε με περισσότερη άνεση στους άλλους;
Πριν δώσουμε κάποιες απαντήσεις θα πρέπει να εξετάσουμε ορισμένους λόγους για τους οποίους δεν επικοινωνούμε σε κοινωνικές περιστάσεις όπως θα θέλαμε. Ένας λόγος αποτελεί το ότι φοβόμαστε την αποτυχία. Πιστεύουμε για παράδειγμα ότι περισσότερα έχουμε να χάσουμε αν αναλάβουμε πρωτοβουλία να πάρουμε το λόγο σε μια παρέα που βρισκόμαστε, παρά να κερδίσουμε.
Επίσης φοβόμαστε μην τυχόν φάνουν κάποιες αδυναμίες μας προς τους άλλους μέσω αυτής της διαδικασίας. Για αυτό το λόγο πολλές φορές αποφεύγουμε να φλερτάρουμε άτομα που μας ελκύουν ερωτικά.
Άλλος λόγος κοινωνικού άγχους είναι ο φόβος της επιτυχίας. Ναι, καλά διαβάσατε. Φοβόμαστε ενίοτε ότι αν επικοινωνήσουμε με τους άλλους- σε επαγγελματικό ή διαπροσωπικό επίπεδο - όπως θέλουμε, υπάρχει πιθανότητα να επιτύχουμε αυτό που ποθούμε, αλλά να μην ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε αν το αποκτήσουμε στην πορεία! Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε ότι αν φλερτάρουμε μια κοπέλα που μας αρέσει σε ένα μπαρ, της κάνουμε καλή εντύπωση και εκείνη δείξει ανταπόκριση, δεν θα γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε την κατάσταση στα επόμενα στάδια, είτε για λόγους απειρίας είτε για λόγους προσωπικής ανασφάλειας.
Όμως, όσο περισσότερο εστιάζουμε στο τι φοβόμαστε, τόσο περισσότερο θα φοβόμαστε. Από την άλλη, όσο περισσότερο εστιάζουμε στο τι θέλουμε, τόσο περισσότερο θα έχουμε πιθανότητες να το αποκτήσουμε. Αλλιώς συμπεριφερόμαστε όταν συγκεντρωνόμαστε στο τι μας λείπει και αλλιώς όταν συγκεντρωνόμαστε στο τι θέλουμε.
Όταν φοβόμαστε ή έχουμε άγχος άλλωστε, αυτό αντικατοπτρίζεται στο σώμα μας. Αγχωμένοι είμαστε περισσότερο καμπουριαστοί ή ανέκφραστοι ή έχουμε σταυρωμένα χέρια. Το πως νιώθουμε, με άλλα λόγια, εκπέμπεται στους άλλους.
Έτσι, ο καθένας μας θα πρέπει να εστιάζει στο τι συναισθήματα θέλει να προβάλλει και να προκαλεί στους άλλους. Αν θέλει να προβάλλει ενθουσιασμό μέσα από τον τρόπο που επικοινωνεί, θα πρέπει να ομιλεί αναλόγως. Αν θέλει να κάνει τους άλλους να γελούν, θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με χιούμορ.
Και ο καλύτερος τρόπος να αυξήσει κανείς την αυτοπεποίθησή του είναι η σταδιακή κοινωνική έκθεση. Κανείς δεν απέκτησε επικοινωνιακές δεξιότητες όντας απομονωμένος από τους άλλους.
Η κοινωνική έκθεση είναι μια συνήθεια. Όσο περισσότερο εξασκούμαστε στις επικοινωνιακές δεξιότητές μας, τόσο καλύτερες θα έχουμε. Αν θέλουμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας σε μια παρέα, θα πρέπει να το κάνουμε αρκεί να μπορούμε να την τεκμηριώσουμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρεπόμαστε για την κοσμοθεωρία μας. Όποιες απόψεις εκφράζουν τον εαυτό μας, θα πρέπει να έχουμε και το θάρρος να τις εκφράσουμε και στους άλλους.
Αν θέλουμε να φλερτάρουμε με κάποιον άνθρωπο που μας ελκύει, θα πρέπει να το κάνουμε. Και ας απορριφτούμε, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να διεκδικούμε αυτό που μας αρέσει με τον τρόπο που θαυμάζουμε. Την επομένη φορά θα είμαστε καλύτεροι, γιατί πάντα κάτι μπορούμε να μάθουμε και από την απόρριψη. Η αποτυχία στη ζωή είναι σίγουρη από την άλλη, όταν δειλιάζουμε να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε.
Είναι σίγουρο επίσης ότι δεν θα έχουμε ποτέ την αυτοπεποίθηση που ονειρευόμαστε, αν ζούμε φοβισμένα. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο υγιούς αυτοεικόνας, αλλά και διαρκούς και καθημερινής εξάσκησης .Όσο τη χτίζεις, τόσο περισσότερη αποκτάς.
Σε ένα άλλο επίπεδο, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε το πως ομιλούμε .Είναι σημαντικό να ρυθμίζουμε τη τονικότητα της φωνής μας. Για παράδειγμα, να ανεβάζουμε ή να μειώνουμε την ένταση της φωνής ανάλογα με τη σημαντικότητα εκείνου που κάθε φορά λέμε.
Επίσης, είναι πιο ελκυστικό το να ομιλούμε αργά και καθαρά. Σπάνια κλέβει τις εντυπώσεις κάποιος που μιλά γρήγορα ή «μέσα από τα δόντια του». Τέλος είναι καλό να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας καθώς επικοινωνούμε, καθώς με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε πιο παραστατικοί.
Κλείνοντας, καλό είναι να χαμογελάμε, όταν βρισκόμαστε σε κοινωνικές περιστάσεις. Όχι να είμαστε χαζοχαρούμενοι, αλλά να προβάλουμε μια θετική στάση ζωής. Κανείς δεν θέλει γύρω του ανθρώπους μίζερους ή ανέκφραστους. Κανείς δεν κέρδισε τίποτα με το να είναι μαγκούφης.
Χρειάζεται να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις με χιούμορ και να μη ζούμε με περιττά άγχη που καταναλώνουν χωρίς λόγο την ενέργειά μας και σαμποτάρουν την απόδοσή μας σε ό,τι κάνουμε.