Πώς να βάλετε όρια στον επιθετικό εργοδότη σας
Το να μπορούμε να οριοθετούμε τους άλλους είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα της ζωής μας. Εάν δεν το κάνουμε, τα προβλήματα στην ζωή μας θα πολλαπλασιάζονται. Έτσι και στη περίπτωση που μπορεί να έχουμε έναν επιθετικό εργοδότη στην εργασία μας, που εάν δεν βάλουμε όρια στη προσβλητική του συμπεριφορά του προς εμάς, η ζωή μας θα γίνει ανυπόφορη.
Εμείς από τη μεριά μας λοιπόν, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπειαστις προσβολές του και να τον οριοθετήσουμε, εάν είναι εφικτό. Πως όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό;
Πώς ορίζουμε τον επιθετικό εργοδότη
Είναι εκείνος που διαρκώς προσβάλλει ή - ακόμα και υβρίζει- τους υπαλλήλους του με το παραμικρό. Ή τους φωνάζει χωρίς σοβαρό λόγο.
Ο άνθρωπος αυτός έχει πολλή ένταση μέσα του
Θα χρειαστεί να αποδεχτούμε το εξής: Ένας τέτοιος άνθρωπος για να συμπεριφέρεται έτσι, «κουβαλά» πολλή ένταση μέσα του. Μπορεί:
- Να είχε ένα πατέρα που του μιλούσε άσχημα διαρκώς
- να έχει ψυχικά τραύματα από την παιδική του ηλικία
- να είχε στο παρελθόν έναν εργοδότη που του συμπεριφερόταν έτσι
- να είναι άξεστος, να μην έχει παιδεία
- να έχει οικογενειακά προβλήματα
Δεν χρειάζεται επομένως να παίρνουμε προσωπικά ό,τι μας λέει. Με τον ίδιο άσχημο τρόπο θα συμπεριφερόταν ενδεχομένως σε οποιονδήποτε άλλο υπάλληλο ήταν στη θέση μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τον δικαιολογούμε. Σημαίνει απλά ότι χρειάζεται να τον κατανοήσουμε.
Ζητήστε του να μιλήσετε ιδιαιτέρως
Αφού βρεθείτε μόνοι σας, μπορείτε να του πείτε ευγενικά, ήρεμα και ψύχραιμα, αλλά και με σταθερή φωνή τα εξής:
- «Ο τρόπος που μου συμπεριφέρεστε, με προσβάλλει και δεν με βοηθάει να είμαι αποδοτικός στην εργασία»
- «Δεν λειτουργώ με φωνές. Μπλοκάρω όταν μου μιλάτε έτσι. Οι φωνές είναι για μένα ανασταλτικός παράγοντας»
- «Ξέρω ότι θέλετε το καλό της επιχείρησης, ωστόσο μπλοκάρω με τις φωνές»
- Εάν σας μιλά άσχημα μπροστά και σε άλλους συνάδελφους ή ακόμα χειρότερα μπροστά και σε πελάτες, μπορείτε να του πείτε: «Λειτουργώ πολύ καλυτέρα εάν μου επισημαίνετε το λάθος μου ιδιαιτέρως και όχι μπροστά στους άλλους, προκειμένου να μπορώ να σκεφτώ αυτά που με είπατε και να μην ντρέπομαι για τον εαυτό μου.»
Τι συμβαίνει στη περίπτωση που αυτά δεν γίνουν αντιληπτά;
Μπορεί πράγματι να του πείτε κάτι από αυτά και να μην αλλάξει η στάση του απέναντι σας. Μπορεί για παράδειγμα:
- Να μην «παίρνει» από λόγια
- Να έχει σαδιστικές τάσεις. Να ευχαριστιέται δηλαδή να σας προσβάλλει
- Να νομίζει ότι μέσα από την άσκηση εξουσίας, παίρνει αξία
Εάν δεν «παίρνει» από λόγια, να παραμείνω στη εργασία μου ή όχι;
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, σίγουρα δεν είναι μια εύκολη απόφαση το να παραιτηθούμε από την δουλειά μας, όσο και αν είναι τοξικό το περιβάλλον της. Οι λογαριασμοί και τα έξοδα μας «τρέχουν», οπότε, κατά μια έννοια, η παραίτησή μας, θα μας έφερνε σε ακόμα πιο δυσμενή θέση.
Ωστόσο, στην εργασία μας οι περισσότεροι από εμάς περνάμε το 1/3 της μέρας μας. Οπότε κατά μια άλλη έννοια, σίγουρα θα είναι επώδυνο για μας και το να περνάμε 8 ώρες της μέρας μας μέσα στο στρες και τις ανάρμοστες συμπεριφορές του εργοδότη μας, που ίσως μας προκαλέσουν - αργά ή γρήγορα- ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας.
Θα χρειαστεί λοιπόν να βάλουμε σε μια «ζυγαριά» τις επιλογές που έχουμε. Μπορεί για παράδειγμα, να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο να βρούμε αλλού δουλειά και να κάνουμε ένα σωστό προγραμματισμό, ούτως ώστε η «μετάβασή» μας σε μια άλλη εργασία να γίνει με καλές προϋποθέσεις.
Στη ζωή άλλωστε ό,τι και να επιλέξουμε, θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες. Τόσο θετικές, όσο και αρνητικές. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε τις πιο ωφέλιμες για εμάς αποφάσεις.
Κλείνοντας
Εάν είσαι και συ σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής σου και:
- ταλαντεύεσαι ανάμεσα στο αν θα παραιτηθείς από το δουλειά σου ή στο αν θα παραμείνεις στο τοξικό περιβάλλον της
- ή θες να μάθεις πώς να οριοθετείς τον εργοδότη σου
δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις με έναν σύμβουλο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για να σε βοηθήσει να το καλλιεργήσεις στην πράξη.